Ballar la polca

Últimament s’ha posat de moda que quan una colla acaba una actuació castellera, els grallers toquen una polca i la canalla la balla. Fins ara havíem vist diferents formes de celebrar les diades amb el toc de vermut, però la polca està a punt d’institucionalitzar-se i la canalla la reclama pràcticament com un dret. Hi ha qui ho considera modern i heterodox, una mena d’heretgia vinguda de la “zona no tradicional”.

Va ser l’Amadeu, un casteller d’aquells que parlen poc però amb criteri, qui em va comentar: “Això no seria com un retorn al ball de valencians?” Aquest comentari em va ajudar a veure-ho d’una altra manera.

Normalment, els castellers no ens considerem una dansa del seguici popular i del ball de valencians només ens interessen les construccions humanes. Creiem que la desaparició de les parts ballades era necessària, fins i tot positiva per a la seva evolució cap als castells, i alguns autors tenen tendència a situar-la com més enrere millor.

Però els documents demostren que els balls de valencians van mantenir la part ballada fins a èpoques relativament recents: A Valls fins a l’any 1819, a Tarragona fins 1827 i altres fins al segle XX.

En els darrers anys el món casteller ha experimentat una millora tècnica notable i un important augment de castellers i de colles. Els mitjans de comunicació i els rànquings pressionen les colles perquè competeixin entre elles.

La competència pot ser bona com a estímul per a millorar, però de vegades ens podem oblidar que els castells són una expressió alegre, de celebració i participativa. Els castellers no som professionals, sino “amateurs” que fem castells, suposadament, per divertir-nos. La nostra canalla, que de vegades és més llesta que els adults, ha trobat en la polca una forma de renovar aquesta funció festiva.

Anterior articleLleida, 1802
Següent articleEls primers castells bastits per la Diada
JOAN BOFARULL I SOLÉ (Reus, 1971) Va començar a fer castells com enxaneta dels Xiquets de Reus. L’any 1995 es va llicenciar en geografia i història general i actualment és professor de secundària. Fa anys que estudia les muixerangues valencianes i la seva relació amb els castells. També col·labora activament amb la Federació de Muixerangues i en activitats per la seva promoció, per tal de superar l’aïllament local en el qual han estat confinades durant anys. Va guanyar el Premi Esperidió amb els treball L’origen dels castells, publicat recentment per Cossetània.