Jo contracto, tu contractes…

Això ja comencen a ser castells, dels de “veritat”. Què seria dels castells sense les polèmiques entorn als més variats temes? Doncs suposo que seguirien ser castells, però alguna cosa ens faltaria, i és que si tant ens atrau aquest món, crec que en part és gràcies a aquestes coses que ens donen motius i hores de conversa amb els diferents, amics, companys, rivals i saludats.

El tema de la contractació de Sant Fèlix és el tema de moda aquesta setmana. I dic aquesta setmana, perquè tant de bo la setmana vinent el tema de conversa sigui pels grans castells aconseguits per aquella o altra colla.

Vaig al gra.

No explicaré tota la qüestió ni la seqüència dels fets, perquè segur que ja la sabeu, i sinó, busqueu una mica per la xarxa, i ràpidament us posareu al dia.

Accepto i comparteixo la crítica cap als administradors de Vilafranca per contractar tant tard a les colles que han de participar el 30a. No sols per l’elecció de la quarta colla en discòrdia, sinó també respecte a les altres colles que semblava que tenien el lloc més o menys garantit. Crec que les contractacions han de quedar bastant lligades a principis d’any, durant l’hivern. Bé, dit això, no entenc algunes crítiques cap als administradors, més enllà de la tardança per confirmar la quarta colla, per haver triat la Jove enlloc de la Joves. Si aquesta decisió l’haguessin pres quan “tocava”, o amb els suficients mesos d’antel·lació com es reclama des de tots els àmbits, la Joves encara hagués tingut menys possibilitats de ser-hi, fins i tot diria que no en tindria cap de possibilitat per ser el 30a. a Vilafranca. A tenor dels resultats de l’any anterior, si s’hagués pres la decisió durant l’hivern, la Joves hagués estat la tercera opció, ja que tant la Jove com els Capgrossos van fer millor temporada que els vermells. Fins i tot els meus Xiquets van fer millor temporada, però en cap cas plantejo els Xiquets com a candidats per ser-hi, solsament constato un fet.

Que els administradors no hagin decidit fins ara quina colla fitxar, ha donat possibilitats a la candidatura de la Joves perquè han fet un començament de temporada del nivell que d’ells s’espera, per tant, el fet de demorar la decisió, ha permès a la Joves la possibilitat de ser-hi fins a l’últim moment. Una altra cosa pot ser que hi hagi malestar pel fet que no els hi hagin dit res, ni tan sols que no, però això ja és una altra qüestió més de criteris. Tampoc ho veig com una falta de respecte molt greu, veient el nivell casteller mostrat pels administradors, encara que els puc arribar a entendre. Però si han tardat tant per decidir-se amb els conseqüents crítiques rebudes, no podem esperar ara que siguin extremadament curosos en aquest altra aspecte.

Castellerament parlant, tampoc entenc gaire el fet de que es digui que la Jove té “l’obligació” de fer un gamma extra per Sant Fèlix. D’entrada plantejo que s’anomenen aquests castells amb una lleugeresa com si s’anessin a comprar al Carrefour, quan arribar a aquest nivell és d’una dificultat extrema. Si no existissin els tot poderosos Castellers de Vilafranca, o no tinguessin aquest nivell, els castells per sobre del 3 de 9 amb folre, els valoraríem molt més que no pas s’està fent ara. Serien molt més cars de veure aquests castells, el que passa és que potser ens hem acostumat massa bé, a veure molts castells de 9 bàsics, i de seguida ens “animem” a reclamar “castellassos” d’aquests a tot arreu.

Si fins ara no s’ha “exigit” a cap colla fer GE, a la Joves tampoc, per tant no crec que ara s’hagi de fer servir aquest fet amb la Jove, i després del dia 30, dir que els administradors s’han equivocat o l’han encertat en funció del resultat sobre el GE de la Jove. No ho trobaria ni just ni lògic.

Ara bé, després d’expressar-vos la meva opinió sobre aquest fet, i que consti que encara quedarien més debats oberts sobre aquesta tema, deixeu-me manifestar una altra qüestió, que treu ferro al fet que no hagin decidit quina colla contractar fins dos mesos abans.

Potser no és tant mala decisió esperar fins a Sant Joan per decidir quina colla hi va, en cas que hi hagi dubtes entre dues serioses candidates per ser-hi. Vull dir, que si a finals de juny, totes les colles implicades estan disposades a anar-hi (lògicament), vist des del punt de vista més objectiu i no estrictament casteller, esperar al juny per veure el nivell de cada colla potser no és tant mala idea mirat des del punt de vista del contractant.

Estem veient com les coses poden canviar molt d’una any a l’altra, el cas de la Joves ho confirma. Per tant, d’ara en endavant podria ser que alguns altres administradors, esperessin fins al juny per decidir-se, atès que les colles estan disposades a anar-hi, sigui quan sigui que se’ls contracta.

Una altra qüestió és que el cas que ens ocupa, no estigui fet amb aquesta idea, i provingui de la més profunda ignorància castellera, com segons sembla diuen que és des de Vilafranca.
Així que, ja tenim el cartell del 30a. completat, que sant Fèlix reparteixi la sort que es mereixi cadascú, i a gaudir-ho.