On està feta aquesta foto de la colla vendrellenca en 1934

Mitjançant aquest blog, voldria fer una crida a tots els que habitualment entreu en aquesta pàgina web per que us mireu la imatge que adjunto i m’ajudeu a localitzar en quina població està feta.
La fotografia l’he localitzada en una revista anomenada “Crónica” que porta data 7 d’octubre del 1934. Per les cares dels castellers tot sembla indicar que es tracta d’una colla vendrellenca.
Malgrat els esforços esmerçats fins ara, ningú m’ha sabut escatir on està presa la imatge. Per això us demano la vostra col·laboració. Qualsevol dada que em passeu serà benvinguda.
r_20121021161039
7-10-1934 colla vendrellenca

Trobada la localització de la foto

Amb aquestes quatre ratlles vull agrair públicament a tots els us heu interessant per la meva crida encaminada a saber on estava feta la fotografia, tan si ha estat personalment, com per telèfon, per correu-e o a través d’aquesta pàgina.
Especialment, però, haig d’agrair la feina feta pel “Pinxo” qui, finalment, ha identificat el lloc. Tot i que no ho ha pogut fer públic com a comentari dins d’aquest blog per problemes tècnics, em va trucar a casa i m’ho va fer saber.
La localització de la foto correspon a la plaça Eivissa de Barcelona, en la seva confluència amb el carrer d’Horta, dins el barri barceloní del mateix nom. Per què tots els encuriosits que heu mirat i remirat la imatge pugueu certificar la descoberta, adjunto ara una fotografia actual del lloc on es pot apreciar perfectament l’edifici que hi ha al centre de la imatge amb les característiques vidrieres. A la dreta de la imatge antiga s’insinuen les fulles d’unes palmeres que, vuitanta anys després, han crescut fins a gairebé conquerir l’alçada del mateix edifici. Per altre part, a l’esquerra de la foto antiga, amb una mica de bona voluntat s’intueix la part final d’un cartell on es pot llegir “…acia”. Un establiment que actualment continua ben vigent: “farmàcia”. I es que, sortosament, hi ha coses que perviuen en el temps, com els mateixos castells.
20121113141156

Aclarit el lloc, la resta tot ha estat més fàcil. La colla actuant foren els “Mirons” del Vendrell, que es van desplaçar a Barcelona el 11 de setembre del 1932. La premsa local (“El Baix Penedes” del 17 de setembre) diu: “Diumenge passat la colla dels ‘Mirons’ va anar a Barcelona, on, dividida en dues colles actuà una d’elles al camp d’esports del ‘Jupiter’ del Poble Nou, on aixecà els quatre de set, quasi bé nets i el pilar de cinc, mentre l’altre meitat anà a Horta on feren un tres de sis i altre pilar de cinc.”
El tres de sis d’Horta és el de la imatge. Si us fixeu, a la dreta de la fotografia apareix una bandera. Ha d’esser republicana, tan per l’època -1932- com per l’edifici: era la seu de la Fraternitat Republicana, local que després de la guerra fou requisat per la Falange.
Un altre fet curiós d’aquesta actuació ja la va apuntar el vilanoví Xavier Güell en un article a “El Punt” del 6 de setembre del 2002: segons les seves dades fou el primer cop que es van alçar castells per la diada de l’11 Setembre.  Una diada que va  reprendre la seva significació durant la segona república i que aquell any va poder comptar amb castells gràcies sobretot al fet que va caure en diumenge i que, a més, va coincidir amb la festa major del barri d’Horta.
Facebook Comments
SHARE