Dissabte d’èxit al Concurs’12

El Concurs en dos jornades va ser un èxit. Dissabte vaig poder gaudir d’una extraordinària tarda  amb un seguit de colles aixecant grans castells. El nivell de les colles de 8 i les millors de 7 té qualitat i ara més que mai, quantitat. De ben segur que la majoría de colles han trobat amb aquest Concurs un element de motivació  important que s’ha traduït en èxit.

A destacar el millor Castell de la jornada, les torres de 8 de  Nens , Gausacs (amb la primera que completen!) Castellers de Terrassa, Xicots i Bordegassos que  10 anys després de la darrera la tornen a descarregar….i en un Concurs!!  Amb L’Edgar, el seu cap de colla, vem compartir una estona abans de la roda de premsa i em comenta amb un gran somriure allò que de tant en tant sentim al món casteller : “Si al principi de temporada em diuen que faríem això, no m’ho crec. Estàvem molt tocats!”. Quí ho diría, els Bordegassos de Vilanova, una de les formacions que durant 24 anys va renunciar a participar-hi! “ Ens hem adonat que és una plaça que ajuda a descarregar castells” sentenciava convençut aquest cap de colla . Un encert formar-hi part, doncs.

D’ells em quedo amb un altre detall, demostrar la confiança amb el 3de8, i intentar-lo novament per fer-se amb el primer lloc. “Felicitats, (…)  però jo volia que guanyessin els Xicots” li deixo anar amb conya.  “Normal, segur que amb una altre colla de vilanova jo també ho diría”. La terra tira. De fet els Xicots van provar-ho, després de descarregar uns 3 i 4de8 apamats. Llàstima amb les torres de 8 carregades en un dia que la mala sort els perseguiría. Abans de sortir els autocars, un dels seus terços titulars estrena paternitat, i d’aquesta manera s’ha de perdre el Concurs. Un cop arribats a Tarragona els arriba que dos castellers de tronc pateixen un accident de trànsit que per sort no acaba en res greu i poden participar al Concurs. Amb tants entrebancs pel mig, la seva actuació és més que meritòria. Com la dels Moixiganguers d’Igualada, per a mí una de les sensacions del dissabte. Sortint del 4de8, atrevits, per acabar de completar la torre de 7, la primera de la seva història, així també com el 9de7,  amb un enxaneta. Bon carácter casteller.  Són alguns dels exemples d’algunes colles que van centrar els esforços en un entorn agradable i amb molta comunió entre diferents colles.

M’agradaría comentar el tema dels Margeners, però per no caure en desavinences i causes que no conec de primera mà, només apuntaré que m’agradaría saber què en pensen els castellers d’aquesta colla que sí van decantar-se per actuar a la Tàrraco Arena. I em va agradar que una representació dels Castellers de Lleida els acompanyés en les seves pinyes. Quí diu que al  Concurs les colles no s’ajuden?  De fet només és un exemple de les moltes colles que anaven acompanyant a d’altres, i no com pinten des d’alguns sectors. Les colles grans no ho fan però perquè entren dins la lògica. Per rivalitat i per quantitat de camisses que els permet fer els castells amb els seus afeccionats.

Van ser 5 hores de castells amb 20 colles participant d’un gran espectacle i d’un nivel que certifica l’èxit de la primera jornada, on només va caldre més public. Segur que l’organització posarà remei per que a la propera edició la plaça quedi plena.

Si seguim a aquest ritme, en la propera edició d’aquest certamen ja no sé què veurem! Moltes gràcies per fer-nos passar una tarda tant gran!