Un Sant Fèlix, històric?

Amb la perspectiva dels dies, veig que s’ha donat per bo que la passada diada de Sant Fèlix, va ser històrica, segons deien diversos mitjans de comunicació. Bé, jo no sóc cap expert sobre el tema d’història, però he llegit molt sobre el tema (Ferrando dixit al Persones Humanes) i diria jo que el dia 30 no vam veure res de nou, i que no coneguéssim ja d’abans.

Que això no serveixi per dir que no valoro els castells fets, tot al contrari com més avall explicaré, però no em sembla pas que els castells aconseguits permetin qualificar la diada com històrica. Posats a mirar, un Sant Fèlix amb ”només” dues llenyes, i que tot i començar amb una hora de retard s’acabés tot just a les 4 de la tarda, em sembla més històric que no pas el resultat global de l’actuació.

La gran actuació dels verds, repeteix la que van fer per Tots Sants del 2010. Aquell dia si que es podia considerar d’històric perquè es va veure per primera vegada, la torre, o per mi el 2 de 8, sense folre i sense cap adjectiu animal que ho defineixi. Allò si que crec que va ser històric, perquè es va fer una cosa que ningú mai havia vist abans. No se jo si enguany, repetint la mateixa sèrie de castells, es pugui qualificar l’actuació dels verds com a històrica.
Clar que es pot entrar a valorar que aquesta actuació no s’havia fet en un Sant Fèlix, però ja em sembla voler forçar massa el tema històric, perquè si es torna a fer, podrem acabar entrant en que: s’ha fet però en un ordre invers al ja conegut, que s’ha fet però amb una temperatura diferent a la que s’havia fet l’any abans, que s’ha fet entre les dues si les tres de la tarda quan abans s’havia fet entre la una i les dues, etc etc…

El que si penso jo que és històric, però ja no en el sentit literal de la paraula, sinó en el sentit més ampli i genèric de la paraula, és la manera com els de Vilafranca resolen castells que la resta de colles no poden gairebé ni assajar, com són els castells amb agulla. El 3 de 9fa., va ser un escàndol el poc tremolor que presentava, per ser un castell d’aquesta magnitud i la feina que els hi havíem vist altres vegades amb aquest castell. De manera semblant el 4. El 2 de 8, segurament si no es fes amb aquesta quietud, no es podria descarregar. En la baixada, vam veure una recuperació increïble del segon Sergi Via, (no té menys mèrit el terç que anava a sobre) que si la podríem qualificar d’històrica, (altra cop com adjectiu superlatiu de barra de bar) perquè d’aquí molts anys, quan siguem tots una mica més grans, o una mica menys joves (que cadascú triï el que vulgui, o el que pugui) podrem dir allò de: ”recordes aquella torre de 8 en que aquell segon de la barba es va aixecar quan gairebé estava tant doblegat que tocava a la pinya amb ”l’hombro”?”

Les altres colles tampoc van fer res extraordinari com per qualificar-ho d’històric, perquè tant la Vella com Minyons, en altres Sant Fèlix han fet actuacions molt per sobre de les que van fer aquest 2012, i la Jove de Tarragona, no crec que a aquestes alçades es pugui qualificar una tripleta seva d’aquesta manera.

Per tant, no exagerem el tema, i a veure si entre tots donem als castells fets i a les actuacions globals la dimensió que els hi pertoca realment.

Un altre adjectiu que no trobo del tot just, és d’enumerar les actuacions en funció del nombre de castells que anomenen de gamma extra s’han fet. Aquest adjectiu del GE, que no em sembla malament per descriure i posar en el lloc més o menys pertinent cada castell, però al ser tant reiteratiu deixa en un pla massa residual els castells de 9 bàsics. Sembla com si no comptessin que s’hagin fet, que només siguin d’atretzo. Tot i que és cert que enguany que tant el 3 com el 4 de 9f., s’estan dominant més a plaer, no perdem de vista que estem parlant de castells de 9, de castells dificilíssims, i que si es dominen així és pel fet que les colles estan molt tecnificades, amb un perfeccionament molt alt, i amb moltes hores d’assaig de qualitat al darrera. Tampoc oblidem que gairebé tothom, per molt que els domini, enguany ja ha caigut de castells de 9 bàsics. Per tant, quan escolto o llegeixo que per resumir l’actuació sols s’anomenen la quantitat de gammes extres que s’han fet (un altre dia ja parlarem del terme GE, perquè no seria el mateix el 9 de 8 que el 2 de 8 net i estarien en aquest mateix sac) i em sembla que es menysté els castells de 9 bàsics, o la mateixa tripleta màgica, encara que aquesta sigui una actuació mínimament ”exigible” per un Sant Fèlix.

Facebook Comments
SHARE
Vaig néixer el maig del 1974. Sóc d’Altafulla i casteller dels Xiquets de Tarragona desde 1989. He presentat i dirigit durant 5 temporades el programa d’informació castellera d’Altafulla Ràdio “Pilar de vuit” . He copresentat el programa de tac12, "Finet i pel Mig". Col·laboro habitualment en les retransmissions especials de TV3 i col·laboro habitualment amb la revista Castells.