Opinió de Sant Fèlix’12

2012-08-30 Vilafranca del Penedès, Diada de Sant Fèlix
Colles Punts Actuació
C. Vilafranca 4de9fa, 3de9fa, 2de8sf, Pde8fm
V. Valls 3de9f, 5de9f(c), 4de9f, Pde6
J. Tarragona 3de9f, 4de9f, 5de8, Pde5, Pde5, Pde5
M. Terrassa 4de9f, 2de9fm(i), 3de9f, 5de8, Pde5, Pde5

Passat tot el neguit que la pluja va instalar-nos al cos, la diada de Sant Fèlix començava amb la Colla Vella aixecant un 3de9 amb la dificultat de congregar totes les camises que duran el xàfec s’havien dispersat pel centre de Vilafranca. Posava calma a les hores i els dies previs que s’havien viscut amb certa angoixa provocada pels anunciats aiguats que havien d’inundar Vilafranca. Al final, miracle, i fins hi tot encara ens va anar bé que des de “dalt” ens apretéssin; el resultat fou una diada força ágil, on pam a pam, ronda per ronda, a grans trets les sensacions les vaig viure així.

Colla Vella X. de Valls : El 5 té més possibilitats reals
Obrir la diada de pressa i corrents no era fàcil. El seu 5 de 9 amb folre estic segur que el ténen molt millor i així ho acabaran demostrant. El de Sant Fèlix, si no s’els hi gira la temporada, pot ser el primer dels 3 o 4 que podrien arribar a plantar enguany. Al concurs i Santa Úrsula segur que troben el punt ajustat per descarregar-los. Solvència amb el 3 i 4 de 9 amb folre que no presenta dubtes com altres temporades. Llàstima dels canvis a darrer moment al pilar, de no ser així fins hi tot el de 8 pisos hagués presentat opcions també per completar-lo.

Colla Jove de Tarragona: Màgica
No se’ls podia exigir més del que van presentar després d’un estiu molt incert en algunes de les seves construccions. Fer el 3 i 4 de 9 amb folre no és poca cosa i menys quan enguany els ha portat tants problemes. La plaça ho va saber valorar i pot ser el punt de partida a un segon tram de temporada sumant un pis més al 5de8, que el de Sant Fèlix van completar sobrats. Moltes felicitats.

Minyons de Terrassa: Desafortunats amb la Torre de 9
Em va semblar que no eren tanta gent com altres temporades, sigui en dia laborable o no. Mala sort amb la torre de 9 amb folre i manilles. Quan la van carregar de pes i el Castell va estabilitzar-se, la canalla no va decidir-se a pujar. Una llàstima perquè va deixar constància d’un gran equilibri per part del tronc que, finalment,  no van poder fer res per evitar la caiguda. Amb el 4de9 d’inici van fer patir, però al igual que el 3de9 i 5de8, van saber portar a bon port.

Castellers de Vilafranca: Històrics
Imitant al company de blog, Jordi Andreu, jo tampoc parlaré de la meva colla. Més enllà d’apuntar que l’intent de 3de9 amb folre de la vigilia va deixar a tothom en estat de xoc. En una caiguda inesperada -però sense oblidar-nos que es tracta d’un Castell de 9- va deixar diversos castellers lesionats. El més perjudicat, l’aixecador, l’Ivan, en “ratolí” com és conegut als verds. I també a altres components clau dels troncs que a l’endemà havien de pujar. Alguns dels tocats van pujar a tots els 3 castells, fins hi tot a la torre de 8, un d’ells, protagonitzant un moment èpic a la baixada.

Ànims “Ratolí” !!!

Altres coses que ens va deixar la diada:

3 reunions dels administradors i Caps de Colla
No s’en ha parlat gens, però en una de les  3 reunions que administradors i caps de colla van dur a terme a l’interior de l’ajuntament de Vilafranca, es va debatre la possibilitat d’iniciar la jornada amb una ronda conjunta. Finalment, una de les Colles va oposar-se. Entre reunió i reunió arribaven previsions que apuntaven a la treva meteorológica que miraculosament es van complir.

Alguns administradors, molt desafortunats amb els seus gestos.
Vaig trobar força lamentable l’actitud d’alguns administradors que des del balcó i davant de tota la plaça, van fer gestos de treure’s la suor de la front mentre el 4de9 de la Jove es descarregava. Alguns dels que estaven al meu voltant els hi van recriminar. La decisió de contractar la Jove i tard, va aixecar polèmica per totes bandes, i a partir de l’anunci de les colles participants els tarragonins van entrar en una dinàmica negativa. Això no té res a veure en el nivell que van oferir a plaça, que va ser una tripleta màgica, que no és poca cosa després de tot per el que han passat.

La #championsCastellera
Durant els dies previs a Sant Fèlix el twitter era un no parar amb els comentaris que es feien sota l’etiqueta #championsCastellera, provocats per la promoció de la Diada a TV3. Sí que trenca amb les promocions que Televisió de Catalunya havia elaborat per les seves retransmissions, però la cadena, acostumada a centrar-se en el Barça, imagino que intentava contagiar l’esperit de l’importància de la diada. No és que m’agradi el ditxós anunci, però la pasta que val realitzar això s’ha d’intentar amortitzar. Si així va arribar a l’espectador, millor.

De Champions era la camisa amb què Jordi Andreu va presentar-se davant la càmera. Bromes a banda, bona retransmissió de l’equip de TV3, que és el més important.

Protesta dels Minyons pel seu racó de la canalla
A la camisa eren visibles les engantxines amb què Minyons protestaven per l’ubicació de la seva canalla dins l’ajuntament vilafranquí. Considero que ténen raó per que a la canalla s’els ha de mantenir en bones condicions, però que comencin ara mateix a posar-hi solució si l’any vinent s’han de trobar igual. Potser era massa càstig fer els seus pilars d’esquena a l’ajuntament o administradors.