I que continuï la festa!

De tot aquest cap de setmana, unes quantes coses que m’agradaria compartir, evidentment amb Sant Fèlix a l’horitzó.

Vilafranca i el 3 de 10fm.

Sembla ser que els Castellers de Vilafranca no provaran el proper dia 30 el 3 de 10fm., tal i com venia sent habitual els últims anys. Fins i tot feia una mica la sensació, de que l’intentaven perquè “tocava”, perquè era Sant Fèlix i s’havia de fer el castell de 10, independentment del nivell d’assaig aconseguit i de qualsevol altra consideració tècnica o tàctica. S’havia de provar si o si.
Segons les últimes declaracions del seu cap de colla, no entraria el 3 de 10 en el repertori dels verds, tot i que sempre queden llocs per a possibles sorpreses, però se’m fa difícil pensar que el provin igualment sense haver-lo marcat abans com a gran objectiu. A més, d’aquest tema faig una altra lectura sobre el possible no intent d’aquest monstre de castell.

El Pere Almirall afronta el seu primer any de mandat, recordem que a Vilafranca els mandats són de 4 anys, per tant, no fa cap pinta ni intenció de que vulgui cremar algunes naus abans d’hora. La temporada és llarga, i enguany tenint el concurs, encara tenen dos dies més potencials per fer-lo. A més, una manera de desmarcar-se de la “obligació” que semblen tenir, o que ells mateixos s’autoimposen, dels molts intents que han fet sense reeixir sobre el 3 de 10, és aquesta. Renunciar a intentar-lo trencant el que ja semblava una tradició, pot ajudar a trencar el mal regust que més d’un cop els ha deixat l’intent d’aquest castell, tot i la fantàstica seqüència de castells acompanyants que poden haver fet.

Tot i que tinguin una sensacional 3 de 9f., en la seva versió lleugera (bé, i en la menys lleugera també), fins i tot diria que la millor versió d’aquest castell en els últims anys, no garanteix un bon intent del de 10. Per fer-ho, calen moltes proves grans i no tant grans amb tot el peu, per mirar la col·locació i alçades dels llocs claus del castell, com les agulles, crosses, etc, i tot i així…
Un mal intent d’aquest castell ara, podria restar molt la moral de la gent vilafranquina per un altra intent de cara el concurs, on si que l’èxit sobre aquest castell, pot resultar decisiu pel resultat final. Aquesta setmana, en canvi, sembla que amb el repertori que a priori presenten, el “triomf” del dia 30, sembla difícil que se’ls hi escapi.

Per tant, crec encertada la decisió de cara a un mitjà / llarg termini, que no pas buscar un bon resultat immediat, sense l’assaig necessari i de qualitat sobre el castell de 10.

La Vella i el tòpic.

La Vella de Valls ha mostrat en les últimes tres diades; La Bisbal, El Catllar i l’Arboç, (quin bon aroma a tradicional que destil·len totes aquestes places) unes molt bones maneres per descarregar 6 castells de 9 de manera consecutiva. (Els amants dels números podrien aportar si ho volen, dades sobre una ratxa igual que aquesta per part dels rosats)

Però per mi, el millor de tot això és que aquell tòpic tant “sobat” i repetit de la Vella és la Vella, sols l’han hagut de posar en pràctica en comptades ocasions en aquest tram tant exigent del mes d’agost. Si no em falla la memòria, sols trobem carregat el 4 de 9f. del Firagost i el pilar de 7 de la Bisbal. En la resta de castells fets i descarregats, la seva execució ha estat brillant, sensacional, sobretot en els 4 de 9f., que és el castell que normalment acostuma a presentar més batalla. Doncs fins i tot aquests quatres els han fet de manera còmoda i agradant-se fent-lo, sense haver de passar les angúnies típiques sobre aquest castell. Sols han hagut de mostrar la seva capacitat de lluita en la descarregada del 9 de 8 a la Bisbal, i al Catllar, el pilar de 6 va ser el castell més lluitat per ells. Així que es presenta una Vella en que sols tira del tòpic en comptades ocasions, com un recurs més, i no com una costum que semblava ja instaurada fa uns anys enrere pels rosats.

Això els deixa amb tota la feina feta, i molt ben feta, per encarar els castells superiors amb bones garanties, perquè no hi ha res millor per encarar els extres, que fer la tripleta amb la facilitat que han ensenyat aquest cap de setmana els castellers de la Vella. Veurem amb ganes com se’n surten dels reptes superiors.