Aquest cop sí, guanyen tots. Tots Sants’06

“Ara només falta que aquest vespre fotem el tripartit a l’oposició!” Aquest va ser el comentari que vaig caçar al vol mentre travessava el rotllo dels Castellers de Vilafranca després de descarregar la torre de nou amb folre i manilles. No vaig ser capaç d’identificar el seu autor, tot i que sí puc donar fe que al meu voltant no hi havia ni el Toni Castellà, alt càrrec d’Unió i casteller ocasional, ni Pere Regull, expresident de la colla i cap de llista de CiU a les darreres municipals. Això sí, inspirat pel comentari i l’ambient electoral no vaig poder evitar preguntar-me: Són els Castellers de Vilafranca la CiU dels castells?

Vaig flirtejar una estona amb la idea, però he acabat descartant-la. D’entrada, CiU sí va ser la força guanyadora a Vilafranca en les eleccions aquell mateix dia, però recordem que, en canvi, fa anys que el PSC controla el govern local. I encara un argument de major pes: ja els agradaria a Mas, Duran i Madí marcar les diferències respecte els rivals que estableixen els verds. Si agafem la successió Santa Úrsula, Girona i Tots Sants, els vilafranquins sí poden dir que han guanyat en vots i en escons, a les quatre circumscripcions i amb majoria absoluta! Potser el tripartit a què es referia l’anònim vilavergent era el format per Minyons, Vella i Joves…

En fi, que tota aquesta llarga introducció només té com a objectiu remarcar que, en la darrera diada de Tots Sants, tots els participants poden dir que van guanyar. És a dir, com en qualsevol nit electoral, amb la diferència que en aquest cas amb raó. Van guanyar els Castellers de Vilafranca perquè fer quatre castells de gamma extra en una sola actuació només està al seu abast, i a sobre descarregar-los encara més. L’any passat se’ls va objectar l’alt nombre de gamma extres que només havien coronat. Aquest, en canvi, han descarregat els onze castells «bàsics» d’aquest nivell que han portat a plaça, a més de fer l’aleta a la torre de vuit neta i el tres de deu. Poca broma!

Van guanyar els Capgrossos de Mataró amb un tres de nou amb folre que es mereixeria una contracrònica per ell solet. A qui no se li va escapar una llagrimeta? El tres de nou mataroní certifica la voluntat de la colla i de tot el món casteller de tirar endavant. I deixeu-me que ho digui ben clar –perquè abans de la mort de la Mariona eren molts els que creien que eren poc més o menys que un “bluff”- els Capgrossos són una colla gran, rematadament gran, extraordinàriament gran. No sé quantes colles haurien tingut la capacitat de reaccionar tan bé com ho han fet ells, tan a plaça com fora…

I també van guanyar els Castellers de Sants, colla simpàtica que sembla disposada a abandonar aquesta categoria -la de les agrupacions que mantenen un bon nivell, fent algun castell de vuit- per passar a la de colla “torra-collons”, que de sobte pot ser una companya de plaça incòmoda que t’obligui a apujar el llistó. Interessantíssim aquest final de temporada dels “borinots” que, d’altra banda, recordem-ho també, van ser la colla a qui en bona mesura hem d’agrair o retreure (que cadascú esculli el verb; jo el tinc clar) l’arribada del casc casteller.

Tots guanyadors en una diada ràpida (pràcticament cap peu desmuntat) i neta (cap caiguda). El millor resultat de la jornada electoral, penso…

2006-11-01 Vilafranca del Penendès, Diada de Tot Sants
Colles Actuació
C. Vilafranca 4de9fa, 5de9f, 2de9fm, Pde8fm
C. Mataró 2de8f, 3de9f, 4de8, Pde5, Pde5
C. Sants 2de8f, 3de8, 4de8, Pde4, Pde5, Pde5, Pde4
Facebook Comments
SHARE
Nascut a Tarragona el 1974, llicenciat en Periodisme i Antropologia. L’atzar va fer que el primer text signat que vaig publicar fos, justament, una crònica castellera (fira de Santa Llúcia a l’Arboç de 1994). Anys després els castells es van convertir en una de les meves especialitats amb el treball a mitjans com El Punt, Més TV, com a subdirector de "Quarts de Nou" al 33 i responsable de la informació castellera de La Vanguardia. He publicat El periodisme casteller. Un cas d’identitat (Arola, 2004) i participat en altres llibres de temàtica castellera. I no, no formo ni he format mai part de cap colla castellera...