LA CONTRACRÒNICA. Canvi de xip al Vendrell 2006

La tradicional diada de Santa Teresa al Vendrell s’havia caracteritzat darrerament per l’inhumà retard en que començava l’actuació castellera. Mitja hora, tres quarts, una hora… això fa mal als castells d’una manera letal.

Aquest diumenge 15 d’octubre -precisament Santa Teresa-, però, les coses van anar diferent. Els balls populars van acabar a 2/4 d’1 per poder començar l’actuació a l’hora establerta que és a la una. El que va passar, però, és que les colles i els seus components, escaldats amb la reincidència del retard d’altres convocatòries, no van fer cap a la plaça fins a 1/4 de dues. I entre una cosa i l’altre es va perdre una preciosa mitja hora que es troba a faltar al final de l’actuació. Les colles no havien canviat el xip.

En canvi, els que sí que van canviar el xip van ser els amfitrions, uns Nens que poc s’hi assemblen als de l’any passat, quan la canalla es feia enrera i no es creia els castells. Enguany els més petits ho tenen clar: la feina feta a l’assaig s’ha de rubricar a la plaça. I ha estat així com, després de la temporada passada amb un solitari cinc de set com a màxima fita s’ha passat a la d’enguany amb la torre de set consolidada i descarregar el quatre de vuit. La diada de Santa Teresa, doncs, amb aquests dos castells acompanyats pel cinc de set ha suposat igualar l’actuació que havien fet justament feia 10 anys per la mateixa diada. Però això no s’ha d’acabar aquí: aquest canvi de mentalitat ha de servir per que l’intent desmuntat de tres de vuit que es va veure també diumenge pugui ser una realitat ben aviat.

La colla Joves Xiquets de Valls, fidels a la cita vendrellenca, també semblen haver canviat el xip. Les circumstàncies son les que son i aquells intents que feien convergir totes les mirades del món casteller cap a la plaça Vella hauràn d’esperar millors moments. La condició de plaça de nou tampoc no es va poder revalidar enguany malgrat els anuncis fets prèviament. La diada de Santa Úrsula, sempre a prop de la diada vendrellenca, a voltes ha esdevingut un estimul i en altres ocasions un punt per exercitar la prudència, i ara portem un parell d’anys amb aquest darrer xip.

Finalment la tercera colla present a la plaça, la colla Jove dels Xiquets de Tarragona sembla que comencin a tenir en propietat la tercera plaça per la Fira vendrellenca. L’allargament de la temporada dels tarragonins més enllà de Santa Tecla -enguany més enllà del concurs- pot servir per confirmar feina ben feta, o per encarar nous camins, però, aquest cop, la Jove de Tarragona donava la sensació de la necessitat de tancar temporada i, de cara la nova, mirar de canviar el xip.

Facebook Comments