Els arquebisbes de Tarragona i els castells

He escrit un article a la revista castells, titulat “Nova descoberta sobre els orígens dels castells”. Aquest treball és el fruit d’una recerca portada a terme a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i, molt resumit, he descobert:
– Que a finals del segle XVIII i principis del segle XIX els arquebisbes de Tarragona van prohibir els castells més de 20 vegades (3 d’aquestes prohibicions ja eren conegudes)
– Que un ball de valencians va actuar a Torredembarra l’any 1771, o poc abans
Comparant-ho amb el que sabem d’aquesta època, arribo a la conclusió que els balls de valencians feien torres, castells i altres figures, i que els Xiquets de Valls es van dir castellers perquè van escollir fer castells i no torres.
Si ja us heu llegit l’article, podeu deixar els vostres comentaris aquí.
Anterior articleTARRAGONA 1802 (i II)
Següent articleCASTELLS A TERUEL (I)
JOAN BOFARULL I SOLÉ (Reus, 1971) Va començar a fer castells com enxaneta dels Xiquets de Reus. L’any 1995 es va llicenciar en geografia i història general i actualment és professor de secundària. Fa anys que estudia les muixerangues valencianes i la seva relació amb els castells. També col·labora activament amb la Federació de Muixerangues i en activitats per la seva promoció, per tal de superar l’aïllament local en el qual han estat confinades durant anys. Va guanyar el Premi Esperidió amb els treball L’origen dels castells, publicat recentment per Cossetània.