I si Sant Fèlix fos sempre en cap de setmana?

2008-08-30 Vilafranca del Penedès, Diada de Sant Fèlix
Colles Punts Actuació
C. Vilafranca 4de9fa, 2de9fm, 3de9f, Pde8fm
V. Valls 3de9f, 3de9fa(i), 3de8a, 2de9fm(c), Pde8fm(c)
M. Terrassa 3de9f, 5de9f(c), 4de9f, Pde6
J. Valls 3de9f, 5de9f, 4de9f(i), 4de9f, Pde5, Pde5

De la diada de Sant Fèlix se n’ha parlat a bastament. En aquest mateix web, una entrada del company Xavier Brotons en fa una anàlisi força extensa en termes del que ha representat per cada colla. Per tal de no repetir coses que ja s’han dit, vull concentrar-me en un aspecte molt determinat: el fet que aquest darrer fos el millor Sant Fèlix (i, de fet, la millor diada global) en molts anys no és aliè a que se celebrés en dissabte. En primer lloc, simplement apuntar la importància del resultat: castells de gamma extra per part de les quatre colles participants; millor actuació de la temporada per a les quatre colles participants; superació de la millor actuació del 2007 per part de les quatre colles participants…

El contrast és evident amb els Sant Fèlix dels darrers anys, reduïts pràcticament a un passeig triomfal de Vilafranca mentre la resta de colles es movien en termes generals dins els límits de la tripleta. El cas de la Vella de Valls és, potser, el més simptomàtic, ja que darrerament fins i tot a nivell de discurs ha anat treient valor a l’actuació de Sant Fèlix, argumentant que n’hi ha d’altres que ho són tan o més en la seva temporada. Aquest any, en canvi, podríem dir que van sortir a matar, amb unes ganes de Sant Fèlix com no se’ls veia en molt de temps.

Evidentment, en tot plegat hi influeixen molts factors. El bon resultat de Sant Fèlix 2008 té a veure amb la conjuntura de cadascuna de les colles. Segurament també hi influeix el fet que sigui any de Concurs. I fins i tot hi pot tenir un paper l’atzar, la sort. Però crec que és innegable que la celebració de la diada en dissabte va afavorir les possibilitats de les colles forànies: més camises comporten més motivació, i la suma d’aquests dos factors pot portar a millors castells. Òbviament, no dic que un Sant Fèlix en cap de setmana necessàriament tindrà un millor resultat global que un en laborable, però sí crec que és un factor prou important com per a prendre’l en consideració.

Així doncs, valdria la pena considerar l’opció de traslladar la diada al cap de setmana més pròxim? De ben segur que més d’un, i no només a Vilafranca, ho considera poc més o menys que una heretgia. El cert, però, és que ara per ara Sant Fèlix és l’excepció, i no la norma. Les actuacions es concentren els caps de setmana. En alguns casos hi ha castells el dia de la festa major, però bé perquè no hi ha colles convidades a la festa major (Santa Anna al Vendrell) o bé per què aquell dia es reserva per les colles locals, mentre que el cap de setmana es fa l’actuació amb convidades (Barcelona, Tarragona, Reus, Vilanova…). També hi ha qui considera això una heretgia, per exemple amb la nova diada de les festes de Santa Tecla a Tarragona, ja que la Santa Tecla “autèntica” és la del 23. Però crec que els resultats allà on s’ha adoptat aquest model recentment (Barcelona o Tarragona) són clarament positius.

Segurament, traslladar la diada de Sant Fèlix al cap de setmana té tota una sèrie de dificultats pràctiques que a mi se m’escapen, tant a nivell de l’estructura de la pròpia festa major vilafranquina com pel que fa a l’efecte que tindria sobre la resta del calendari casteller. Són, però, qüestions menors davant el debat de fons. Fins el moment, la pròpia potència de la diada de Sant Fèlix, el pes i prestigi de la plaça i la diada, han servit de contrapès i han permès que la diada es continuï celebrant en laborable. Però la sensació és que els darrers anys a les colles de fora se’ls feia més difícil portar camises i se’ls feia més feixuc plantejar-se Sant Fèlix com una diada de màxims. Per tant, si Vilafranca vol continuar tenint la millor diada castellera de la temporada, i tenir-la cada any, potser val la pena donar-hi tres voltes. L’any vinent la diada serà en diumenge i tindrem més pistes…