Per fi gamma extra

La Diada Castellera del Primer Diumenge de Festes (un nom massa llarg, l’oficial del programa de festes, que està vist que no funciona) va veure per fi un castell de gamma extra. En la tercera edició, després que la Colla Vella de Valls ho intentés fa dos anys amb el 5 de 9 folrat i l’any passat amb el 4 de 9 amb el pilar, els Castellers de Vilafranca es van presentar a la plaça de la Font amb les idees molt clares i, a la primera, van plantar la torre de 9 amb folre i manilles. Per tant, el primer objectiu de la jornada es va complir: que Tarragona veiés un gamma extra fora de l’àmbit del Concurs (sense oblidar, lògicament, el 4 de 9 net de la Colla Vella el 1881 davant de la Catedral!).

La Colla Vella, en canvi, no va tenir el seu millor dia. Se n’esperava més, dels de la camisa rosada, que han apostat clarament per aquesta diada però que no veuen recompensats els seus esforços per plantar-hi un castell de gamma extra. I és que després de la tercera temptativa en el mateix marc sobre una construcció d’aquesta envergadura potser ja no és just parlar només de mala sort. En tot cas, la principal pega de la diada va ser que va mancar de ritme (massa intents desmuntats i massa llenyes), la qual cosa la va allargar quasi insuportablement. Sigui com sigui, quan les coses es torcen, fa de mal resoldre el problema de la durada, per molt que s’intenti prevenir.

Pel que fa a l’anomenat duel local, va ser realment emocionant. La Colla Jove picava primer i va fallar en el 3 de 9 amb folre, un intent que també ha de fer reflexionar als liles per què fa vuit anys que no descarreguen aquest castell. A continuació va arribar l’èxtasi matalasser: un gran 3 de 9 que es va carregar amb rapidesa i que fins i tot va mostrar maneres de poder ser completat. L’esclat d’alegria ratllat estava plenament justificat i era el premi a la bona feina que l’equip de Joan Sala ha fet des que va agafar la colla després de l’ espantà del nou equip tècnic a començament de temporada. En tot cas, es tracta del tercer triomf consecutiu dels matalassers en el seu enfrontament amb els liles: ara fa un any es van imposar carregant el 4 de 8 amb l’agulla, al Concurs van superar la Colla Jove i ahir van tornar a fer millor actuació que els liles. Ja no és només casualitat o sort: alguna cosa ha canviat a Tarragona.

(Publicat al Diari de Tarragona el 17.09.2007)

Facebook Comments
SHARE
Vaig néixer a Vilanova i la Geltrú (Garraf) el 1967, però els meus pares, els meus avis i els meus avantpassats més propers són gairebé tots del municipi alacantí de Petrer (Valls del Vinalopó). Em vaig llicenciar en filologia clàssica, però faig de professor de català per a adults. Em dedico al periodisme casteller des del 1986. El 1994 vaig començar a escriure al diari Avui, on vaig ser fins al 1999. El 1995 vaig publicar el llibre Castells i castellers. Guia completa del món casteller. Del 2005 al 2008 (tots dos anys inclosos) he estat fent el programa "Tres rondes" de Catalunya Informació amb Joan Beumala i Josep Almirall, i col·laboro habitualment amb la revista Castells. També sóc director de la col·lecció L’Aixecador, de Cossetània Edicions de Valls, dedicada monogràficament als castells.