LA CONTRACRÒNICA. Sant Magí’04

Aquesta vegada ni els xinesos ens van poder robar el protagonisme. Ho van intentar vàries vegades durant l’actuació de Sant Magí. Abans de començar, passejant-se per la plaça de les Cols i el pla de la Catedral i durant l’actuació, fent pinya en alguns castells amb fotografia inclosa per immortalitzar el moment.

I això que amb els vestidets estil cantant d’orquestra humil ho teníen molt fácil! Realment no entenien res, però es volien sentir partíceps d’una diada que només podia tenir com a protagonistes les colles de Tarragona. I va sortir bé. Molt bé, podríem assegurar. Els castells que van fer les colles haurien de servir per esperonar-se de cara a Santa Tecla i el Concurs i poder recuperar aquells grans moments dels 90.

La de Sant Magí és una actuació de balança. En un costat les coses positives, en l’altre les negatives (perquè també n’hi ha). Les positives sempre estan protagonitzades per les colles i els castellers. Les negatives per l’entorn. Positiu és veure com torna la rivalitat entre les dues colles grans. Si jo faig això, tu respons amb allò i si vols igualar-me hauràs d’intentar anar al màxim. Important de cara al futur. Sobretot perquè aquells que tenen la camisa penjada a l’armari li comencin a treure la pols. Ha de servir per picar l’orgull dels despistats.

També es positiu el treball que s’acumula. Alguns castells no s’haurien fet mai si abans, en els locals, no s’ha treballat bé. Felicitacions per les direccions tècniques (de les quatre colles) i pels castellers (del més gran al més petit) que assumiexen el seu rol i no cauen en el nerviosisme. Poc a poc i amb bona lletra. Algunes estructures fan somniar!

Molt positiu és el caire ràpid i àgil que agafa la diada de Sant Magí després d’algunes crisis horàries espectaculars. Sembla que s’ha trobat la fórmula! Gens habitual ni ortodoxa, però sembla bona. Jo encara no entenc allò de tirar un castell superior als altres dos que has fet anteriorment, sempre i quan sigui en la quarta ronda perquè en la tercera has fet un intent desmuntat i, per tant, no et serveix una altra cosa que no sigui superar i no sé quantes coses més… És veritat que no hi ha castells de nou i d’aquesta manera s’agilitza l’actuació, però també és cert que les colles n’han pres especial consciència.

Coses negatives? Breument, perquè no ens agrada donar importància als aspectes negatius. El públic. Cada vegada menys. I cada vegada menys entès… Predominen els estrangers. Un drama perquè a les 13.30h. la plaça s’abuida massivament. On estan els de casa? Perquè no hi són?

El ressò mediàtic. Que se n’ha fet d’aquell Sant Magí que era centre d’atenció a tot arreu del territori català? Ja no interessa tant? Sense televisió autonòmica… Perquè no hi és? Pel nivell de les colles o per alguna altra causa?

La Guàrdia Urbana? On era per controlar la correcta ubicació dels mitjans i facilitar una mica la feina? Bé, no carregarem… Quan hi són perquè hi són (i sempre hi ha problemes), quan no hi són perquè no hi són (i continuen els problemes). Aquest era un apunt personal. Perdó.

El més important: a seguir treballant! Per un Santa Tecla gloriòs i un Concurs espectacular!