1er Diumenge Santa Tecla’09. ’Sorpasso’ lila

La festa major gran de Tarragona ja ha acabat i el balanç per a la Colla Jove de les seves tres actuacions castelleres és senzillament excel·lent: tres castells de nou descarregats, tres ‘catedrals’ descarregades i un 2de8. Això, de fet, implica haver tornat a fer tota una senyora tripleta màgica onze anys després de l’anterior (aviat és dit!) i, també molt important, presentar a aquestes alçades de temporada unes xifres, en castells de nou i en cincs de 8, dignes de colla del G4: 6 castells de nou (dels quals 4 s’han descarregat) i 10 ‘catedrals’, i tot plegat recordant que el 4de9, enguany, encara no l’han fet ni la Joves de Valls ni els Capgrossos de Mataró. Deunidó, doncs, el canvi respecte a ara fa dos anys, quan uns excel·lents Xiquets matalassers van passar a liderar momentàniament el panorama tarragoní.

Sens dubte, cal buscar l’inici d’aquest sorpasso lila en la Diada Castellera del Primer Diumenge de Festes de l’any passat, quan els del Cós del Bou van tornar a descarregar el 3de9 nou anys després. I és que aquella consecució, de fet, va operar com una mena de catarsi col·lectiva lila que va permetre superar finalment l’anterior etapa triletera, caracteritzada per una sensació de desànim i de pessimisme exemplificada amb la freqüència amb què es plantava la trileta (2, 3 i 4de8), que paradoxalment va esdevenir l’avorrida evidència de la frustració de la Jove per no poder superar aquell notable llistó. I també és clar que l’efecte Jordi Crespo ha tingut molt a veure en aquest clic que la Jove va fer ara fa justament un any.

En tot cas, Santa Tecla ha representat per a tres de les quatre colles tarragonines la continuació de l’extraordinària diada de Sant Magí (en què es va descarregar tot el que s’hi va provar!), amb el 5de7 carregat dels Xiquets del Serrallo i el 3de7 amb l’agulla de Sant Pere i Sant Pau. L’excepció, relativa, han estat uns lluitadors Xiquets de Tarragona que, malgrat no haver acomplert tots els objectius, han tancat la festa major amb dos tresos de 9 (ben) carregats i recuperant un emotiu pilar de 6.

Per acabar, la nota negativa han estat algunes provocacions i botifarres que hem vist. En aquest sentit s’agrairia que les juntes directives de les colles hi fessin alguna cosa: ja cansa tanta rucada.

(Publicat al Diari de Tarragona del 26.09.2009.)

Facebook Comments
SHARE
Vaig néixer a Vilanova i la Geltrú (Garraf) el 1967, però els meus pares, els meus avis i els meus avantpassats més propers són gairebé tots del municipi alacantí de Petrer (Valls del Vinalopó). Em vaig llicenciar en filologia clàssica, però faig de professor de català per a adults. Em dedico al periodisme casteller des del 1986. El 1994 vaig començar a escriure al diari Avui, on vaig ser fins al 1999. El 1995 vaig publicar el llibre Castells i castellers. Guia completa del món casteller. Del 2005 al 2008 (tots dos anys inclosos) he estat fent el programa "Tres rondes" de Catalunya Informació amb Joan Beumala i Josep Almirall, i col·laboro habitualment amb la revista Castells. També sóc director de la col·lecció L’Aixecador, de Cossetània Edicions de Valls, dedicada monogràficament als castells.