QUI ÉS L’AUTOR DEL PRIMER LLIBRE SOBRE CASTELLS ?

L’any 1934, Joan Amades i Francesc Blasi van publicar, amb només uns mesos de diferència, els dos primers llibres dedicats íntegrament als castells. Francesc Blasi era de Valls i de la Muixerra, en canvi, en Joan Amades havia nascut a Barcelona i tenia un coneixement molt superficial de la tècnica castellera.

Al Centre Excursionista de Catalunya, a Barcelona, es conserva un estudi sobre els castells  escrit poc abans de 1934. Aquest estudi porta l’ex-libris de Francesc Blasi i és molt semblant al llibre de Joan Amades, per això s’ha dit diverses vegades que Amades es va apropiar de la tasca investigadora de Blasi i que el seu llibre és un plagi.

Ara bé, un anàlisi detallat d’aquests dos llibres i del mecanoscrit ens permeten afirmar que Francesc Blasi no és el seu autor i que aquestes afirmacions s’han de revisar. El podeu llegir a la següent adreça:

http://www.joanamades.cat/articles/Qui_es_l_autor_del_primer_llibre_sobre_castells.pdf

Facebook Comments
SHARE
JOAN BOFARULL I SOLÉ (Reus, 1971) Va començar a fer castells com enxaneta dels Xiquets de Reus. L’any 1995 es va llicenciar en geografia i història general i actualment és professor de secundària. Fa anys que estudia les muixerangues valencianes i la seva relació amb els castells. També col·labora activament amb la Federació de Muixerangues i en activitats per la seva promoció, per tal de superar l’aïllament local en el qual han estat confinades durant anys. Va guanyar el Premi Esperidió amb els treball L’origen dels castells, publicat recentment per Cossetània.